K delar min förtjusning för mat som tar flera dagar att förbereda. Helgens meny bör vara bestämd och påbörjad på onsdag om hon ska vara nöjd. Vi hade pratat om att laga den etiopiska pannkakan injera, ett fermenterat tunnbröd av mjöl från spannmålet Teff som växer på hög höjd i länderna i Afrikas horn. Som topping ville vi att den skulle ha en smakrik linsgryta.
Hon satte igång injerasmeten på torsdagen. Den ska traditionellt fermentera som surdeg, men i det här fallet hanns det inte med utan lite jäst fick assistera. Hennes recept var till och med mindre detaljerat än de jag brukar kasta ur mig: "Ett par skopor teff, en nypa jäst, lite vatten, låt stå två dygn. Stek."
Jag vill inte på något sätt hävda kunskaper om etiopisk cuisine, men för mig så är syrligheten och texturen på kakan det som skiljer Injera från crepes, pannkakor och galetter. Den blir seg och går inte sönder och absorberar gärna en kladdig grönsaksröra och är perfekt för att ätas utan bestick.
Linsgrytan skulle självklart smaksättas med kryddblandningen Berbere. Jag letade runt på nätet efter recept på den kryddblandningen, men det rådde ganska kraftig förvirring om innehållet. Men med tanke på att det etiopiska köket är det kryddrikaste i världen där varje enskild maträtt innehåller i genomsnitt sju olika kryddor så föll alla enkla blandningar bort. Och det stod snart klart för mig att vissa av ingredienserna måste rostas för att uppnå rätt smak så ett recept började ta form. De flesta kryddorna hade jag hemma, men några fattades. Till exempel Ajovan, bockhornsklöver och kalonjifrön, så de fick jag inhandla. Det var mitt första möte med ajovan (ajwain, ajowan, carum) och det är definitivt en krydda som ska användas försiktigt. Tänk riktigt kraftig timjan men upphottad med mentol, kamfer och spiskummin.
Jag delade upp kryddorna i tre delar, de som skulle rostas och mortlas, de som skulle mixas och de som skulle blandas.
Rostning och mortling:
- 2 tsk telicherrypeppar
- 10 st långpeppar
- ½ msk ajovan
- 1 msk kalonji
- 2 tsk bockhornsklöver
- 2 msk spiskummin
- 2 msk korianderfrön
- 10 st kryddpepparkorn
- 10 st kryddnejlika
- 10 st grön kardemumma
Flera recept hade torkad ingefära, vitlökspulver och lökpulver bland ingredienserna. De råvarorna hade jag inte, så jag gjorde en variant och mixade följande:
- 1 msk färsk riven ingefära
- 1 msk thailändsk rostad lök
- 2 msk thailändsk rostad vitlök
- 1 msk koreanskt sött chilipulver
- 4 msk paprikapulver
- 1 tsk habaneropulver
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk cassia
- ½ tsk malen muskotnöt
1 kommentar:
Så roligt att se att du har tid med bloggen igen!
Skicka en kommentar