lördag 11 oktober 2008

Lammgryta med vita bönor.

Lammgryta är bland det godaste som finns. Lammgryta med vita bönor är ännu godare.
Svenskt lammkött är dessutom som bäst under den tidiga hösten, så nu är det dags.
Först måste du ha bra bönor. Stora torkade vita bönor ska det vara, dom som brukar kallas "gigantes" i Grekland. Skölj bönorna och lägg dom i blöt kvällen innan*.
Tänk på att dom sväller till dubbla storleken.



Dag två så sköljer du dom blötlagda bönorna en gång till, fyller på med kallt vatten och kokar upp det. Skumma. Skumma igen.

Sen måste du ha lammkött. Ljust och fint ska det vara. Här har jag skurit en Gotländsk lammstek på 1,3 kg i tärningar på cirka 3 cm. Får du tag på lammbog** så ta hellre det. Bryn det tärnade lammköttet i ister*** i din stora emaljerade gryta tills det har en fin färg runt om. Om det börjar koka i sitt eget spad så är det bara att vänta tills vätskan kokat bort. Tillsätt två hackade lökar och bryn dom också.

När allt äckligt skum är borta kan du krydda bönorna. Ett lagerblad, lite rosmarin, peppar och lökskankarna som blev kvar efter att du hackade löken. Vänta någon timme med att salta. Dra ner värmen så att det bara sjuder. Lägg en klick ister i kokspadet, bönor behöver fett. Har du inget ister så lägger du på en smörklick eller olivolja.

Hacka tre vitlöksklyftor, en kvist rosmarin och lite citronskal.

Har du en Mezzaluna så är det ju det här den är avsedd för. Annars så hackar du med vanlig kniv.

På med en skvätt rödvin, örthacket och lite passerad tomat på det brynta köttet. Slå på en skvätt vatten så att det precis täcker. Salta och peppra. (ok, det är nog lite överkurs att använda Brolio som köksvin. Men det var det enda jag hade.) Finns det en bit rökt eller rimmat sidfläsk i hushållet kan den med fördel tärnas och följa med i grytan.

På med lock, och sjud i någon timme. Om du använder mört kött som lammstek tar det inte lång tid för grytan att bli klar. Bog tar en stund extra. Glöm inte att skumma bort fettet från grytan. Lammfett är inte gott****.

Slå dig ner och vänta på att bönorna och grytan ska bli färdiga. Tur att det finns en flaska gott vin. Mina bönor fick sjuda i fyra timmar innan dom blev klara. När dom äntligen är färdiga plockar du bort lagerblad, lök och häller av kokvattnet. Blanda försiktigt ner dom kokta bönorna i grytan*****.

Så där. Dags att käka.

* Bönor är tricky. Oftast är dom dessutom för gamla. Bara för att dom är torkade utgår man ifrån att dom håller i evighet. Och det kan säkert stämma, men kvalitén sjunker. Framförallt blir dom hårda. Och bara för att bönor från en producent är bra så behöver inte det stämma nästa gång man köper det varumärket. Det kan vara en helt annan sändning som har paketerats. Det bästa förslaget jag har är väl att köpa bönor i en butik där det är stor åtgång och en kundkrets som har kunskap om den här typen av råvara. För oss Stockholmare är det Hötorgshallen och Rinkeby som gäller, ni andra får försöka hitta en butik som frekventeras av turkar, kurder eller greker.


** Lammstek= muskler från baklåret.
Lammbog= muskler från skulderpartiet

*** Ja, ister. Utmärkt fett att bryna kött i. Men smör funkar också. Nu hade jag ju en burk ister med från Österrike för några veckor sen. Dessutom smakar ister väldigt gott, i motsats till nedanstående:

**** Lammfett är inget stabilt fett till skillnad mot grisfett. Nedbrytningsprocesen startar snabbt vid uppvärming, och vill man att lammgrytan överhuvudtaget ska vara aptitlig nästa dag är det nödvändigt att skumma bort allt fett som smälter ut under tillagningen, ifall man inte verkligen eftersöker ulltröjeeffekten i gommen. Det hela hänger ihop med hur molekylerna i fettsyrorna sitter ihop.

***** Jag kokar bönor och kött separat och blandar när det är färdigt. Jag har sett massvis med recept där bönorna kokas med köttet. Dom recepten rekommenderar jag bara till den som med övernaturliga krafter kan få bönor och kött att bli färdigkokt exakt samtidigt.


Efterord: Det är några veckor sedan jag gjorde ett ordentligt bildrecept, och jag kan väl inte påstå att det här var det bästa som presenterats här. Men som ni ser så tar det ganska lång tid att laga dom här recepten, och det tar tid att fotografera, redigera bilder och skriva ner det hela efteråt. Förvänta er alltså inte mycket, men förvänta er bra och genomtänkta inlägg som är på riktigt.

8 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Och som förväntat blev jag hungrig igen. Lamm e smaskens.

Tobbe Arnesson sa...

Låter smaskens, får nog lov att köpa mig en hålslev avsedd för annat än vinterfiske. ;)

Vad serveras till? Lite sallad och bröd borde räcka, eller har du ris eller potatis till?

Markus F sa...

Kokt plugg funkar fint till. Bröd är nästan nödvändigt för att ta upp såsen.

Men hålslev... om du ska fetta av (degraisser på frankiska) så ska du använda en soppslev.

Anonym sa...

Ännu ett välskrivet recept. Extra plus för att du förklarar varför en del moment görs (som t.ex lammfettet).

Markus Lindholm sa...

Bra förklaringar(som vanligt).
Ska provas vid första bästa tillfälle.

Markus D sa...

Hörru Markus, kan inte du skriva en liten redogörelse om det här med gjutjärns-grytor? Jag tänkte investera i en rejäl pjäs, men jag vet inte om jag ska köpa en emaljerad eller inte. Morsan har alltid haft sina hippie-teorier om att de oemaljerade släpper från sig massor av järn i maten men jag är lite skeptisk, hur mycket extra järn släpper den ifrån sig egentligen? Är det 1% av RDI så spelar det ju ingen roll.

Upplys mig!

Markus F sa...

Alltså, jag är ingen kemist, fysiker eller dietist, men gjutjärnskärl släpper ifrån sig en massa Fe om man tillagar i det. Men järn är totalt ofarligt och dessutom nödvändigt i kosten. Dessutom tas det upp dåligt i kroppen, vilket alla som har lämnat blod vet. Man får järntabletter och bajsar svart. Järn behöver dessutom C-vitamin för att tas upp i i ämnesomsättningen, så vill man inte få i sig järn är det bara att hoppa över brustabletten eller apelsinjuicen så har man effektivt minskat kroppens järnupptag. Eller drick kaffe eller te, garvsyra funka också bra. Rödvin med mycket tannin borde också passa.

Hippie/waldorf/biodynamiska teorier ska man akta sig för.

Angående själva grytan så tycker jag att du ska skaffa en en som är emaljerad inuti, Anledningarna är två:
Gjutjärn oxiderar, och det blir värre av syrliga ämnen som vin och citron. Har man otur blir det dessutom missfärgning av maten. Dessutom är gjutjärn poröst, vilket gör att smak gärna fastnar i grytan vid långkok. Efter ett tag smakar allt man lagar likadant.

Om grytan däremot är emaljerad har den alla dom fantastiska värmekonserverande egenskaper som gjutjärn har men ger en stekyta som är bättre än en teflonpanna.

Om man ska oroa sig för metaller i maten så är däremot aluminium defintivt no-no.

Markus D sa...

Jag är inte orolig för metall i maten utan vill snarare ha mer metall i den, för att tillgodose det behov av järn kroppen har.
Men det är just det där med grytan ska funka till allt och det känns som att oemaljerad gryta inte är lite flexibel, eftersom man ska väl laga typ "liknande mat" i den eftersom rätterna tar smak av varandra.

Lutar åt en emaljerad Le Creuset, rund, 4.2l.

-"Du äger inte din Le Creuset. Du förvaltar den bara åt kommande generationer."

Lät lite pretto men det tilltalade mig!