lördag 18 oktober 2008

Lök. En viktig råvara.

Ingen läsare av den här bloggen kan undgå att märka att lök är en viktig ingrediens för mig. Men den lök som erbjuds i svenska livsmedelsbutiker är av en väldigt undermålig kvalitet (i och för sig inte förvånande med tanke på hur potatisen brukar vara, men det är ändå symptomatiskt för Sveriges låga standard på livsmedel. Vi har inte ens bra lök eller potatis i våra livsmedelsaffärer trots att maten aldrig har varit så billig eller lättillgänglig som nu!)
Så jag blev desto gladare när en av mina kollegor hade plockat hem några lådor med Oignons de Roscoff, och en av påsarna vi hade fått till prov gick vidare till mitt kök. Roscofflök är rosa till färgen och smaken är mild och söt, långt från den sega och svavelosande skit jag brukar hitta i Stockholms butiker. Den här löksorten har odlats i trakten kring Roscoff i Bretagne sedan 1600-talet, och producenterna i har ansökt om att den här löken ska få PGO-status inom EU.
Det som har gjort att lökodlarna i Bretagne har profilerat sig så starkt med en kvalitetsråvara har i flera hundra år varit export. Från Bretagne till Grande Bretagne.
Man har åkt över engelska kanalen och sålt sin lök. Ta med några ton lök, skaffa en båtbiljet och ett lager och knacka dörr i Cornwall, Devon, Somerset eller Wales. "Onion Johnnies" finns fortfarande, säljare som cyklar från dörr till dörr på den engelska landsbygden och säljer lökknippen, men det är ett yrke på utdöende. Löken finns dock kvar, och den smakar jättegott.



Sug på den karamellen, alla mjukhuven i Sverige som svamlar om lokalproducerad mat!
Ni kan återkomma när:
1) Vi har lök som smakar bra.
2) Vi har en befolkning på 46 miljoner människor i vårt land. Det motsvarar Frankrikes befolkningtäthet omräknat till Sveriges yta. Utan människor ingen marknad.

11 kommentarer:

Unknown sa...

Men om vi tar det hela på en rent hypotetisk nivå, så skulle det väl förmodligen gå att odla lök av liknande kvalitet även här? Förutsatt att man hittar liknande jordmån etc.

Läste förresten att svenskt vete har så lågt näringsvärde att det inte godkänns som djurfoder. Utarmning av jordarna pga. av odling för kvantitet istället för kvalitet var orsaken enligt SLU. Samma argument användes också då man för några månader sen publicerade liknande artiklar om näringsvärden i grönsaker, som visats sig ha sjunkt mycket mer än någon anat. Lokalproducerat, my ass!

Nu när du ändå är och snurrar i Bretagne kanske det skulle passa med ett recept på en bouillabaisse? Långkok, många moment, låter som en riktig speckspeckspeck-rätt, om än med avsaknad av späck och rött kött. Eller varför inte en coq au cidre (bretagne producerar ju helt underbara medeltorra cidersorter).

Tobbe Arnesson sa...

Tja, nu har jag ju levt under en sten vad gäller lök de senaste 30 åren och aldrig smakat annat än "svensk" lök. Men hellre det än 46 miljoner svenskar. ;)

Markus F sa...

Alltså, nu får vi reda ut geografin lite. Bouillabaisse är en maträtt från Marseille. Det är väldigt långt ifrån Bretagne.

Och nej, det blir ingen Boullabaisse på den här bloggen. Fjärsing, Fenknot och Knorrhane är visserligen goda fiskar, men fan så jobbiga att hitta i butiker och utan dom blir det ingen Bouillabaisse. Om någon kommer över dessa produkter så lovar jag att koka soppa på dom.

Jonas sa...

Det var en kille som körde PBP 2007 utklädd till fransk lökförsäljare. Tidstypisk hoj och lökfläta.

http://www.bikeradar.com/beginners/news/article/back-pedalling-onion-man-attempts-paris-brest-paris-11932

Anonym sa...

Öländsk lök är inte att förakta, men det gäller att köpa den direkt på gården, annars får man 2:handssorteringen..

Anonym sa...

Rick Stein hanterar Marseilles (världens?)bästa bouillabaisse i sista avsnittet av 'French Odyssey'. http://www.rickstein.com/Episodes-9-10-Beziers--Sete-Aigues-Mort--Marseille.html / Jocko

Åsa och Henrik sa...

Låter spännande med en lök som får den svenska löken att blekna!

Är själv ruggigt förtjust i gul lök och använder den ofta och gärna. Tror mig köpa svensk lök (brukar dock ej kolla ursprung)och har inte upplevt den som undermålig. Kan du utveckla: blir råbiffen, tomatsåsen till pastan, eller köttkorven godare? När och till vad kan man använda denna superlök som i jämförelse får den vanliga gula löken att blekna bort totalt.
Finns superlöken att få tag på i Sverige så att man kan provsmaka? Säljs löken i hela frankrike eller bara Bretagne eller finns den rent utav på internet?

VH Henrik

PS Mycket trivsam blogg som träffar en många av mina matintressen, Håller dock inte din ambitionsnivå när det gäller mat (förutom i drömmarna) brukar sålunda pinga fabrikstillverkad surkål serverad till fabriksrimmad fläsklägg, fabriksgjorda tyska korvar och fabrikstillverkad senap (eller när jag är ambitiös egengjord senap) och avnjuter anrättningen med ett fabrikstillverkat alcasevin (eller motsvarande fultysk).

Markus F sa...

Henrik, generellt sett så är svensk lök väldigt bra från slutet av augusti till oktober. Då är den dessutom vanligast i butikerna.

Skillande mellan Oignon de Roscoff och vanlig? Den är mild, nästan söt.Väldigt fruktig, och känns nästan som att käka äpple. Till dom rötter där lök används rå tror jag att det är en höjdare.

Det skulle inte vara omöjligt att odla fram en god svensk lök, men till skillnad från Frankrike så är det väl ingen som fattar skillnaden... Butiker och konsumenter tittar bara på priset.

Hela traditionen med regionala produkter av hög kvalitet som efterfrågas på intenationell nivå är helt främmande för svensk matkultur. Vi har varken producenter eller köpare.

K sa...

En lösning är att själv odla så mycket som man kan.

Markus F sa...

Jo, man kan odla själv. Men jag gör av med ett kilo lök i veckan. Var skulle jag förvara den?

K sa...

I lökkällaren?