lördag 2 augusti 2008

Boeuf Bordelaise
Jag ville göra en Boeuf Bourguignon. Men champinjonerna på ICA var fula och få, så jag fyllde på med torkad Karl-Johansvamp. Och eftersom garnityret rödvin, bacon, smålök och Karl-Johansvamp går under namnet Bordelaise på köksfranska
( tror jag, kan inte hitta mitt ex av Bluncken) blev det alltså en Boeuf Bordelaise.Så här gör man:
Först bryns köttet (tärnad ekologisk högrev från Kronobergs län) i smör, saltas och pepprar. Sen tillsätter man tärnat bacon, hackad gul lök och hackad vitlök och bryner en stund till*.


Sen tillsätts en rejäl skvätt rödvin (25cl Torres Coronas i det här fallet) och passerad tomat. Tomatpure är bättre, men den var slut. Koka upp och krydda med en skvätt torkad timjan.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer peppar och salt**.


Grytan har blivit rejält grisig, det är fullt med god sky som har fastnat på kanterna. Så jag penslar kanterna med lite vatten så att skyn löses upp och rinner ner i grytan.


Under tiden har Karl-Johansvampen legat i blöt, champinjonerna har sköljts och rensats och smålöken skalats. Nu bryner man dessa ingredienser i smör** i en stekpanna och häller över i grytan.
Rör om, ge grytan ett uppkok och pensla eventuellt kanten med vatten en gång till. Tillsätt lite vatten så att det precis täcker. På med ett tättslutande lock.


Nu ska allting in i ugnen. Två timmar på 110° ugnsvärme brukar räcka.
Så där. Nu vet ni.*Allt bryns i en emaljerad stor gjutjärnsgryta. Helt nödvändig för riktig matlagning. Klart viktigare än en stavmixer, micro, snabbhack eller japanska fjollknivar.

** Nymalen svartpeppar och mellangrovt italienskt havssalt är det enda som duger.
Allt annat är förkastligt.

** *Det här är sista gången jag anger att det ska vara smör. Smör är default. Ister, rapsolja och olivolja kan också användas vid stekning, men då kommer jag att ange det speciellt. Margarin finns inte på kartan.

2 kommentarer:

Sånger från nedre botten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sånger från nedre botten sa...

Boeuf Bourguignon är bland det godaste jag vet. Jag blev lite inspirerad av ditt recept, men allting blev tokigt; i stället för emaljgryta blev det gjutjärnsgryta; i stället för en massa lökhack i slängde jag i fem hela scharlottenlökar och ett par vitlöksklyftor; hoppsan, det åkte visst i en tsk paprika också; svamparna ersattes av squash, palsternacka och av nån besynnerlig anledning lite skuren kålrot. Men i övrigt gjorde jag nog som du rekommenderade...