tisdag 5 augusti 2008

Stekt lök

Jag tänkte berätta om hur man gör stekt lök. Dom flesta kockar tycker att stekt lök är en baggis, men den som säger så har aldrig brytt sig om att få ett bra resultat. Vad man vill ha är en söt, mild och mustig röra. Men vad som erbjuds är gulvita lökstrimlor i brun skysås...
Framförallt så gör dom flesta för lite lök. Ska den stekta löken bli bra måste den få krympa, liksom smälta ihop. Och då blir det inte mycket kvar av den ursprungliga mängden.
200 gram gul lök per portion är en bra utgångspunkt.
Man börjar naturligtvis med att skala löken. Sen delas den på längden och skivas tunt. Roten får inte komma med!
Lökrot i stekt lök är en styggelse som borde leda till stegling av den ansvarige. Och löken får absolut inte skivas på längden*. Tvärs över fibrerna ska det vara.
Nu bryns löken i rikligt med gyllenbrunt smör i en stekpanna. Salta. Rör om. Fortsätt röra om tills löken mjuknat och börjar få färg. Nu är det dags för socker. En halv tesked per portion brukar bli bra. Fortsätt röra och låt sockret smälta. Sänk värmen lite så att inte sockret bränns.


Rör om. Nu borde sockret ha gett färg. Rör om hela tiden. Nu är tiden för att tillsätta lite vätska. Sky, vatten eller soja**. Vätskan ska nu koka in. Det kommer att se ganska grått och slemmigt ut ett tag, men det blir snyggare sen. Inget får vara kvar, utan när vätskan har kokat bort så är löken mjuk, har tagit upp både sötma och sälta i fibrerna och det är först nu som vi ska få en stekt smak på löken samtidigt som de andra smakerna ska koncentreras. Nu börjar alltså stekningen, och självklart ska du fortsätta att röra om hela tiden.

(ja, stekpannan var full till kanten när jag började)

Nu har din lök krymt ihop till en tredjedel av det du började med, och det är så det ska vara. Fortsätt en stund till så att löken är genombrun. Hela processen borde ta 35 minuter, men det är väl använd tid. Servera till pannbiff***. Du kommer förmodligen att önska att du hade lagat till mer, så nästa gång kan du lika gärna ta 1 kg lök till 4 personer.
*lök kan mycket väl skivas på längden i andra sammanhang, där man önskar en annan sorts konistens och smak. Men som sagt inte den här gången.

** ingen vettig person har ju hemkokt sky hemma. Så det får bli någon anständig buljong på pulver eller flaska. Dom har blivit mycket bättre på sista tiden, både Bong och Knorr håller på att fasa ut MSG ur recepten. Men vatten+japansk soja funkar jättebra. Kinesisk soja är däremot fullständigt värdelöst i det här fallet.

*** nä, jag orkar inte ta det receptet nu. Senare.

8 kommentarer:

Nypan sa...

Fan vad jag blev sugen på stekt lök nu!!
Men det där med sockret kände jag faktiskt till fast jag inte kan så mycket om matlagningsgrunderna. Det gör en rätt stor skillnad. Ser redan fram meot nästa lektion :-)
/N

Johan Andersson sa...

Ja, inte blev man mindre sugen på pannbiff med lök nu inte.

Unknown sa...

Tack för tipset Markus, jag steker visst för kort märker jag.

Rikard sa...

hur mycket sky skall man ha?

Rikard sa...

Jag höftade lite och det blev kalasbra. Smaklökarna manade fram minnen från barndomens middagar hos min dagmamma.

Vi körde dock med löken som tillbehör till en lunch bestående av kikärtsbiffar, vitkålssallad och fullkornstortillas. Toksmarrigt!

Johan Andersson sa...

Markus, tack för att jag idag gjorde den bästa löken någonsin till mina pannbiffar.

Markus D sa...

Stekte än en gång lök enl. dina instruktioner igår, blev fantastiskt, som alltid!

Men när kommer ditt recept på pannbiffar?

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色