lördag 13 december 2008

Beaujolais Noveau

Min förkärlek för Beaujolais Noveau har en lång historia. Det hela började 1981 då jag hamnade i ett senhöstligt London vars vinbutiker och restauranger var fullskyltade med affischer där det stod "Le Beaujolais Noveau est arrivée!". Naturligtvis drack jag detta vin, det var ju första gången jag kunde gå på en restaurang och beställa ett vin och en "Steak av poivre" och sen fortsätta till klubben "Le beat route" på Dean Street i Soho.
Aaah, memories. Att sitta på en fransk bistro i Bayswater i en nyinköpt kråsskjorta från P.W Forte i Chelsea och bli tillfrågad av servitören om jag var en "rockstar" bara för att min flickvän och hennes två kompisar hade joinat sällskapet var höjden av lycka.
Så det är ju inte ett dugg konstigt att jag gillar Beaujolais Noveau, trots att det var en marknadsföringshype å det grövsta.

Men till skillnad mot andra 80-talsfenomen har BN åldrats med heder.
Anledningen är ganska enkel. Beaujolais Noveau är ett primörvin, ett vin som inte är avsett att lagras utan att njutas omgående. Varje år kommer en ny sändning. Distriktets bästa Gamaydruvor dricks upp så snart det går... En hyllning till ungdom.
Det finns dom som scoffar åt BN. Låt dom göra det.
Kan det finnas en bättre sätt att bli vuxen än att beställa en pepparstek och en flaska vin på en restaurang på Queensway? Kan det finnas ett bättre sätt att bli påmind om ungdomen än att varje år i november dricka Beaujolais Noveau, speciellt som varje år innebär en ny skörd av detta fina vin?
Beaujolais Noveau går inte att lagra. Det är avsett att drickas omedelbart, och det ger i bästa fall goda minnen. Jag kommer förmodligen att älska detta vin tills jag dör.
Beaujolais Noveau är nu. Jag gillar nu.

13 kommentarer:

Jonas sa...

Festligt att du tar upp BN, jag drack ett glas i Luxembourg för några veckor sedan när den kom.

Sen läste jag följande -
Jag citerar Bonniers kokbok:

"På kvällen före julafton tas i miljoner svenska hem den färdiggriljerade julskinkan ur ugnen - och vad är mer självklart än en liten smakbit? Till den varma (det är en förutsättning) skinkan finns inget godare än ett glas källarsvar (13-14 grader) beujoulais noveau. Det unga, bäriga vinet med sin mjuka, saftiga framtoning gifter sig oemotståndligt med det rimsaltade fläskköttet."

Tobbe Arnesson sa...

Bortsett din fina story, är det ett bra vin och var hittar man det isf.?

Johan Mölleborn sa...

Oh BN och ugnsvarm julskinka lät ju jättesmarrigt. Om ni är i närheten av Idre dan innan jul så kan ni nog höra ploppande av BN från Mölles stuga.
/J

Jonas sa...

Tobbe: 96801 på bolaget

Tobbe Arnesson sa...

Tack Jonas, hittade inget när jag sökte på Beaujolais Noveau. Borde ha hackat bort Markus stavning av Nouveau. ;)

Tobbe Arnesson sa...

Äh, nu köpte jag en Beaujolais-Villages (nr 5003), helt utan Nouveau alltså. Hade inte skrivit upp numret utan tänkte att ett franskt rödvin för 73,- som heter Beaujolais och någonting med Villages inte kan bli fel. Tji fick jag! Beaujolais Nouveau Villages Cuvée non Filtrée 2008 (nr 96801) finns inte ens i Ludvika.

Oh well, det är säkert drickbart det här med och är det inte det har jag garderat med Masi Passo Doble Malbec Corvina (nr 6156). :D

Markus F sa...

Paso Doblen är väl så långt från Beaujolais man kan komma och fortfarande ha ett rött vin... men gott...
Sen så tycker jag faktiskt att min stavning av Noveau är lite kreativ. Håll med om att det ser modernare ut.

Johan Mölleborn sa...

Nu står det en Båsjålä nåvå och väntar på att bli knäppt. Ska bli spännande att testa den till julskinkan.
/J

Jonas sa...

Hehe, det finns ju en ful-BN också. 96748.

Elin sa...

Tack för paketet, det doftar ljuvligt.

Johan Mölleborn sa...

Tack för tipset Markus. BN passade prima till julskinkaprovningen. Satt uppe i Idre med svärföräldrarna och njöt.
En ny tradition tror jag minsann.
/J

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

lin sa...

性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,ut聊天室