torsdag 11 december 2008

Kokt lättrimmad högrevDags att koka kött igen. Dags att skriva ännu ett inlägg med taffliga fotografier tagna rätt upp och ner i usel belysning. Dags att åter presentera en maträtt som tar minst 24 timmar att bli ätbar.

Mina damer och herrar, jag ber att få presentera kokt lättrimmad högrev!
Man börjar med en bit benfri högrev. Gärna ordentligt marmorerad och fast. Fet och smakrik högrev fås endast från äldre djur, ungnöt hinner inte bygga upp något intramuskulärt fett innan slakt. Cirka 1 kg ligger här på skärbrädan.Jag saltade in den här köttbiten igår. Strödde över rikligt med nitritsalt*, lät den ligga i rumstemperatur några timmar och fyllde sen upp med vatten så att saltet löstes upp. På med en assiett som tyngd och in i kylskåpet. Nu har jag sköljt av köttet och kokat upp det i vatten. Sen skummar man av, drar ner värmen och låter det sjuda. Cirka 85 grader är lagom. 2-3 timmars tillagningstid är minimum, så ni får vänta tills senare med att se resultatet, kastrullen står fortfarande på spisen.

* Angående nitritsalt hänvisas till tidigare texter. Varsågod och leta.

6 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Nu blev jag ju nästan hungrig igen, även fast den inte är klar. Högrev eller märgpipa köper jag varje månad och gör något smaskigt kok på. Trist att de flesta butiker inte verkar fatta att man kan använda detta billiga kött till något vettigare än köttfärs :o(

Haningerox sa...

Fan.
Nästa gång mailar du bilderna till mig så Pshopar jag till de innan;)

Jonas sa...

Maila bilderna till Skogling :)

Anonym sa...

Johan.. Det gäller att gå till en butik som har en vettig styckare..
Min lokala ica har en riktigt vettig styckare, jag råkar också vara gift med henne.. :D

Markus F sa...

Photoshoppa bilder...nu får ni väl ge er. Det tar tillräckligt med tid att laga maten och sen skriva om det i alla fall.

Tobbe Arnesson sa...

Bilderna duger fint tycker jag!