torsdag 25 december 2008

Dansk fläskstek. Nu även i coverversion.


En av dom mest lästa sidorna på den här bloggen handlar om Dansk Fläskstek. Många har googlat på "dansk fläskstek "och hamnat här (Speck! Speck!! Speck!!! ligger högt rankat på Googlesökningen)... Jag upptäckte det när jag gick igenom besöksstatistiken, och det finns inte särskilt mycket info på svenska om fläskstek.

Det finns faktiskt så lite att man måste stjäla recept! På receptfavoriter.se har någon helt enkelt plankat av tillagningsanvisningarna som jag har skrivit. OK, jag har inte uppfunnit fläskstek, det erkännes, och att ett recept inte kan räknas som något som kan copyrightskyddas är jag med på. Recept är public domain. Den anonyme skribenten på receptfavoriter har lagt till en gräddsås, och jag tror det funkar väldigt bra. Receptet är dessutom bra redigerat och lättförståeligt. Men vad som irriterar mig är att det finns textstycken som är direkt kopierade härifrån.
Jämför:
"När det är 20 minuter kvar till matdags tar du ut köttet och slår in det i aluminiumfolie och låter det vila på skärbrädan. Skiva upp i stora skivor och servera med kokt plugg. Äppelmos, Dijonsenap, pepparrot, lingon, mangochutney, pickles, saltgurka, ta vad som helst som du gillar som är sött, surt eller salt funkar bra till. Rödkål är ju en klassiker om du inte vill ha rotfrukter." (sic Speck Speck Speck)

"När det är 20 minuter kvar till matdags tar du ut köttet och slår in det i aluminiumfolie och låter det vila på skärbrädan. Skiva upp i stora skivor och servera med kokt plugg. Äppelmos, Dijonsenap, pepparrot, lingon, mangochutney, pickles, saltgurka, ta vad som helst som du gillar som är sött, surt eller salt funkar bra till. Rödkål är ju en klassiker om du inte vill ha rotfrukter." (sic receptfavoriter.se. Dom har inte ens korrigerat min dåliga svenska!)

Jag sliter häcken av mig för att producera dom här bloggrecepten. Ni är världens bästa läsare och jag kommer att jobba lika hårt som James Brown för att ge er bra blogginlägg. Ni vet vilken tid det tar att laga käket som presenteras här. Tänk på också på att det ska fotograferas, bilderna ska redigeras och texterna ska skrivas.
Ingen ska tro att det är okej att bara komma hit och sno mina ord. Framförallt, om den anonyme skribenten på receptfavoriter gjorde det enkelt för sig och bara klippte in mina ord, från vilket annat recept snodde han resten? Är receptet överhuvudtaget på riktigt eller är det ett collage på andras arbete?
Allt här är på riktigt. Lita aldrig på ett recept du ser någon annanstans.


Jo just det. Bilden på knödel här ovanför är min egen, men receptet jag har använt hittar du här: Semmelknödel.
Det är ett bra recepet. När jag har testat det tillräckligt många gånger för att göra mitt eget kommer du att få mitt recept, men jag har ju ingen som helst avsikt att bara skriva av det rakt av. På den här bloggen presenteras bara originalmaterial.

16 kommentarer:

Tobbe Arnesson sa...

Du får väl maila Henrik Mattson på receptfavoriter och uttrycka ditt missnöje. Oseriöst att sno andras material.

Markus F sa...

Det är redan gjort. Jag har ju inget emot att inspirera, men trist när någon bara plockar ens ord, framförallt när det är frågan om en kommersiell site.
"Alla recept är noga kontrollerade och provlagade så att det ska bli så bra resultat som möjligt för dig som besökare"

Jo tack, jag vet att receptet är provlagat!

Troligtvis är Henrik Mattson i julkoma som dom flesta andra just nu, så jag inväntar en replik.

Stor julkram på dig gubben!

Tobbe Arnesson sa...

Det samma vännen! Jag är i Älvsjö tills på lördag om du har en lucka någonstans (och om jag har det).

Jonas sa...

Hehe, de tog inte bort receptet eller ens redigerade det. Dock lades det in en länk hit :)

Jag kommer förbi i morgon med en bit dansk... flåt italiensk skinka samt en angenäm kompanjon till densamma.

Markus F sa...

Jag fick mail:


Hej Markus, du har helt rätt och detta är pinsamt. Jag ber om ursäkt. Har tagit bort textstycket, hänvisat till din blogg samt lagt en länk till din blogg (som förhoppningsvis höjer din Google ranking lite iaf som plåster på såren) http://receptfavoriter.se/matlankar/matbloggar---privata-receptsidor/

Så här gick det till: var ett tag sedan jag lagade dansk fläskstek i jobbet och fick en begäran om recept på detta så då sökte jag information för att uppdatera mig. Den text du hänvisar till är borttagen och det var ej meningen att den ens skulle vara med i receptbeskrivningen.

Hoppas att det är ok nu.

God fortsättning

Henrik Mattsson
Receptfavoriter.se

Så där ja. För övrigt tycker jag att receptfavoriter.se verkar lovande.

(bästa ordverifieringen nånsin: "pubtur".

Markus F sa...

Ett svar:
"Hej!
Tack för snabbt svar så här i jultider.
Jag har full förståelse för att fel kan uppstå vid textredigering. Korrekturläsning är tyvärr en bortglömd konst numera.
Att jag kan bidra med information är jag bara glad över, så fortsätt för all del att ta del av det lilla jag vet.

Men som sagt, mina egna ord vill jag bestämma över.
Angående länk så är det inte på något sätt nödvändigt. Jag har så många bloggläsare som räcker till för att hålla en bra dialog med dom, och googlerankningen är redan hög.
Jag behöver inte fler läsare.
För övrigt så tycker jag att receptfavoriter.se håller en hög nivå och jag önskar dig lycka till framöver.

Mvh,
M.F."

Anonym sa...

Haha, fan va lågt. Skönt att det löste sig.

Anonym sa...

Fan Markus, Du regerar ju på nätet!

Kul att folk kryper till korset och erkänner sina misstag. Hur gick det med knivar.se? Har Du fått någon present?

God jul och gott nytt år på dig!

Markus F sa...

Jag vet inte om det var lågt. Om man läser igenom det omarbetade och pedagogiskt skrivna receptet på receptfavoriter. se så inser man ju att den direkt citerade texten inte skulle varit där överhuvudtaget. Command C/Command V en gång för mycket helt enkelt.

För övrigt: Henrik Mattsons sammanställning är mycket bättre än det så kallade recept ni har fått här. Är man ute efter att laga dansk fläskstek så är det en klart bättre utgångspunkt.

Markus F sa...

Jocke, jag och knivsliparen har kommit överens. En slipning efter nyår står på schemat.

Anonym sa...

Min första kommentar hos Dig.
Har nu läst alla Dina inlägg, och det märks att Du kan det du skriver om. Tack.

Betr dansk fläskstek
Tillagad på benfri kotlettrad har jag även hört beteckningen "svinekamsteg".
I Norge tillagad på benfri sida "ribbe" eller "dansk ribbestek". Tydligen en traditionell del av norskt julbord enl Göran Lager.
http://tabberaset.blogspot.com/2008/12/annorlunda-julbord.html

Markus F sa...

Hej Örjan!
Jag har också hört beteckningarna Svinekamm(om benfri kotlett) och Ribbe, men ingen norrman har kunnat säga mig vilken styckdetalj som ska användas till Ribbestek.Jag misstänkte att det var sida. Tack för klargörandet!
Jag skulle för övrigt gärna själv ha det på julbordet, men då måste jag nog öka antalet gäster till 15-20 pers för att maten ska gå åt...

Anonym sa...

Ribbe
Såg Du att tabberaset hade en ett markerat "här" med länk till film.
Dock konstigt att norrmännen tydligen krysskär svålen.
Underlättar inte precis uppskärningen.
Själv har jag bara tillagat sida enl din princip. Enda skillnaden är att snittar svålen var 5:e mm, just för att göra trancheringen och portioneringen enklare.
Googling på norska "ribbestek" gav mängder med länkar.

K sa...

Du har rätt i att man inte har copyright på ett recept, men man har definitivt copyright på formuleringen av receptet.

Markus F sa...

K, du var tamigfan allvarlig när du skrev att du tänkte läsa igenom hela den här bloggen...

K sa...

Det är väl klart. Ett så seriöst skrivande förtjänar ett seriöst läsande. Snart ska jag börja laga också.