fredag 17 juli 2015

Ekologisk kycklingfilé


Först verkade allt så jättebra. Jag hittade fryst dansk ekologisk kycklingfilé i min lokala COOP-butik. Från Rose, en av dom största kycklingproducenterna i Danmark och ingående i HK Scan-gruppen. Det kändes som en perfekt råvara, enkel och lätthanterad. Snabbt att tina upp också. Det går åt mycket kyckling här hemma hos oss sedan Anton slutade med nöt, lamm och gris.
Men glädjen vändes snabbt till besvikelse när jag öppnade påsen. Verkligen tråkiga filéer, ojämna i storlek, okänsligt utskurna, bara slängda på ett frysband och till och med lite frysbrända.
(titta i översta högra hörnet så ser du att köttet är vitt och torkat)


Det blev inte bättre när dom tinade. Slamsor. Och det rann bort mycket vätska. Grått, sladdrigt kött som var totalt utan smak eller textur. Jag misstänkte först att det var polifosfatinjicerad kyckling, men enligt innehållsförteckningen så är det inte så. Men jag misstänker att om injiceringen är under en viss procent så behöver den inte anges. I alla fall så var det riktigt dålig fågel, och den hade inte blivit särskilt vänligt behandlad efter döden heller.
Men det gick att äta. Resultatet var inte sämre än något av det du äter från din närmaste lunchrestaurang, thaikiosk eller indier. Visserligen till stor del beroende på att jag gjorde en mycket lyckad rätt med sichuanpeppar, chili, vitlök, god (KRAV)soja och massor av purjolök och (KRAV)cashewnötter. 
Men själva kycklingköttet kunde ha varit vad som helst. Faktum är att det hade varit bättre om det varit något annat än kyckling. Om det bara är proteinet man vore ute efter så hade ägg, tofu eller ost åtminstone haft en konsistens. Varför överhuvudtaget anstränga sig så mycket som att kläcka kycklingar, föda upp dom på ekologiskt foder och sen döda dom för att erbjuda det här? Bara åsynen av kycklingfiléerna när dom tinat var en kränkning, både av mig som konsument och av de döda djuren. Jag blev både förbannad och ledsen.
Det är inte den här typen av ekologisk mat vi ska ha. Att byta konventionell skräpmat mot en med ekologiska förtecken och fortsätta med samma inställning till konsumtion och nollrespekt för det som lever och växer är helt fel väg. Den här kycklingen är skit, och den kostar tre gånger så mycket som konventionell skitfågel.


Jag kurerade mig nästa dag med en av Hagby Gårds kycklingar. Så enorm skillnad.  Hagbys kycklingar är inte ekologiskt certifierade, men dom går fritt utomhus och slaktas med hög etik och omhändertas väl efter döden. Sån skillnad.  Du ser den på bilden här.Fotnötter: För att vara på säkra sidan har jag provat Roses ekologiska kycklingfilé två gånger. Titta på bilderna ovan så ser du att det inte är samma filéer som är frysta respektive tinade. Men dom är lika värdelösa.

3 kommentarer:

Atlas sa...

Högre pris med sämre marginal procentuellt ger i slutändan större vinst.

Markus F sa...

Jodå, den typen av uträkningar är jag min vardag. Men vad menade du med det?

Atlas sa...

Jag menar att företag som tappat kontakten med sin produkt och egentligen bara är ekonomisk konstruktion inte kan förväntas ta ett annat ansvar än det ekonomiska. Grundkapitalet ligger i kontakter och gamla avtal inte i produkt eller kvalitet. Först när konkurrensen tvingar fram en högre kvalitet av försäljningsskäl så höjs kvalitén.

Eller så får en handla av producenter i kontakt med sin produkt :)