torsdag 26 augusti 2010

Sjömansbiff del 1.


Den som har öppnat min kylskåpsdörr vet att jag har en väldigt fri attityd till "bäst före-datum".
Just nu är det äldsta en Pecorino Romano som gick ut i datum för över två år sedan. Inget fel på den. Men jag är inte petig på andra produkter heller. Jag tolkar inte bf-datum som om det skulle vara otjänlig föda efter att ett datum har gått ut. Det står ju "bäst före", inte "livsfarlig att äta efter XX XX XX". Till viss del hänger väl det här ihop med att jag jobbat hela mitt liv med mat. Jag vet ju att produktionsmetoder, förvaringstemperatur, hygien och tillagningsmetoder har betydligt större betydelse än datum. Men ändå: BF-datum är BF-datum. Det går inte att sälja en vara med passerat datum, och en vara med kort datum måste krängas bort för halva priset.
Och det är här vi som vet hur livsmedel ska se ut och smaka sitter på en guldgruva. Jag köper ofta käk med taskigt BF-datum och njuter av att betala halva priset.
Fler borde göra som jag. Det är på tok för mycket bra käk som slängs i onödan.
Ett exempel på hur jag brukar göra är ju i veckan när jag hittade skivad ekologisk nötrulle för halva priset på COOP.
Nötrulle är ju en tricky råvara. Segt som fan och med långa fibrer. Men det blir bra till Sjömansbiff. Jag vill inte påstå att jag gör Sjömansbiff särskilt ofta, faktum är att jag nog bara har serverat det hemma två, tre gånger på 20 år. Och jag tycker inte heller att det blir bra på restaurang, Torrt kött, slabbig potatis och tunn fadd sky. Trist käk trots att rätten egentligen är bra. Så jag tänkte visa hur det ska gå till. Och jag fortsätter att hålla på temat att god mat måste påbörjas minst dagen innan det är dags att äta. En sjömansbiff tar tre-fyra timmar att koka färdig från det man startar. Alltså måste man börja dagen innan. Det går för övrigt att börja ännu tidigare bara man tar hand om sina råvaror och lagar maten i etapper (det här gäller för dom flesta maträtter, läs mina tidigare recept så ser du att jag gärna lagar maten bitvis).
Först och främst är det ju en massa skivat kött som ska brynas. Det bästa är att sätta ugnen på den absolut högsta värmen, lägga en klick smör i en långpanna och bryna allt köttet i ugnen.


Jättelätt, och under tiden skivar man gul lök och steker ordentligt (den som vill veta hur man steker lök hittar råd på annan plats på denna blogg).
Men... Sjömansbiff kan ofta smaka lite fadd. En metod att få upp smaken är att koka in några matskedar vinäger i löken innan den är färdig.
Det ger ett rejält smaklyft.

När köttskivorna har blivit väl brynta i ugnen är det dags att hälla på en skvätt öl för att lösa upp skyn.
Sen tar man lök och kött åt sidan för att fortsätta nästa dag. In i kylen med det. Fortsättning följer. God mat tar tid.

1 kommentar:

Velonavia sa...

Men va f-n nu sitter man här hungrig och får vänta en hel dag... ;-P