torsdag 1 januari 2009

Oxrulader. Och gott nytt år!

Okej, vi börjar med det riktiga och tar svamlet efteråt. Nu tänkte jag visa hur det går till att göra oxrulader. Först och främst behöver man skivat nötinnanlår. Det brukar säljas som lövbiff i butikerna (som trogna läsare vet så är lövbiff en helt annan sak än skivat innanlår) men det blir mycket bättre som rulader. Min favoritfyllning är bacon och katrinplommon, och jag gillar att bräsera ruladerna med rödvin. Först så lägger man en baconskiva och några katrinplommon på köttskivan, saltar och pepprar och rullar i hop.

Vanligtvis brukar man fästa ihop ruladen med en tandpetare, eller så sticker man ett grillspett igenom två tre rulader. Vissa recept anger att man ska knyta ihop dom med fågelgarn. Men det ger inte ett perfekt resultat. Ruladerna ska brynas runt, och dom rullar gärna ut sig när köttet börjar tillagas. Dessutom är det bökigt med att ta bort tandpetare, snören och spett efteråt.

Jag slår in mina rulader i plast i stället. Ger en perfekt rund form, och har också fördelen att man kan använda låga temperaturer. Rulla in ruladerna i gladpack, vrid åt ändarna hårt och knyt om ett snöre. Det ska bli som en korsning mellan en korv och en smällkaramell.

Stoppa in allting i en ugn som håller 100°C. Se till att ruladerna inte ligger för tätt. Efter ungefär en timme är köttet genomstekt.

Känn efter att ruladerna har hårdnat, låt dom svalna (det går bra att göra det här dagen innan) och ta bort plasten. Ta till vara den sky som har bildats.

Nu har du snygga rulader som är perfekt runda. Bryn runt om i smör tills du har en fin yta, släng ner en hackad gul lök, två matskedar tomatpure och två deciliter rödvin. Salta, peppra och krydda med en nypa timjan. Fyll på med vatten så att det precis täcker. Låt allting sjuda under lock (gärna i ugnen) i cirka en timme. Naturligtvis kan du variera fyllningen. Torkade tomater, äpplen, aprikoser, prosciutto crudo eller salamiskivor funkar bra. Tänk bara på att det ska vara något som tål lång tillagning. Ost blir tillexempel jättedåligt.

Som sagt, gott nytt år och god fortsättning. Speck! Speck!! Speck!!! har varit igång i sex månader nu, och jag tror att jag har hittat den rätta formen. Många har läst, och det är bara ett fåtal av kommentarerna som skrivs här på sidan. Flera andra har kommenterat via mail eller muntligen.
Några har tyckt att jag lagt ribban lite väl högt. Det erkännes, det är jobbigt att hålla på med det här. Men jag har ingen lust att hålla på med enkla saker, och jag är övertygad om att det inte alls blir lika intressant att läsa.

Några har föreslagit att jag borde kontakta tidningar, bokförlag eller TV. Jag tackar för uppskattningen, men även om media skulle vara intresserade så är det helt otänkbart.
Jag sysslar med hantverk, inte underhållning. Jag behöver inte skriva en kokbok. Den kokboken skrivs här, en gång varje vecka.

Andra tycker jag borde ta in reklam och tjäna pengar. Jag förstår inte riktigt varför. Jag har inga kostnader för att göra Speck! Speck!! Speck!!!

Det har framförts att jag borde se till att fler bloggportaler och matsidor länkar hit. Även till det säger jag nej. Enligt statistikprognosen kan jag räkna med 39 besök om dagen framöver. Det räcker. Jag tror att max 100 besökare om dagen kan fungera, då kan jag nog behålla en relation till alla som kommenterar. Så var försiktiga med att länka hit, och tipsa bara dom som ni tror har intresse. Jag kommer för övrigt att göra mitt bästa för att skrämma bort folk med bökiga långkok, var så säkra.

Sen så har jag fått en hel del kommentarer om det grabbiga språket och om att det är machokäk på den här bloggen. Jag vet, och jag beklagar det. Jag är inte intresserad av att driva herrklubb. Men det är så här jag uttrycker mig och det är den här maten jag gillar. Jag kommer framöver att vara mer kritisk mot mitt språk i inläggen. Maten kommer dock inte att förändras.

En sak jag skulle vilja utveckla är podcasting och video. Tekniken finns och jag tror det skulle kunna bli riktigt bra. Tänk er dom här recepten på You Tube, eller en podcast där man snackar om den perfekta purjolöken. Men det kräver hjälp, för det kommer att gå åt mycket tid. Om någon är intresserad så säg till.

God fortsättning på det nya året!

21 kommentarer:

Johan Andersson sa...

Om husmanskost och goda långkok är machokäk så är det machokäk jag vill ha här.
Keep up the good work.

Anonym sa...

"Några har tyckt att jag lagt ribban lite väl högt."

Nej för fan.
Håll fanan högt!
Det gör Din blogg läsvärd.

En fråga
Har hittat rätten "långkokt fläsk" i en blogg som saknad rätt på julbordet.
Har försökt googla utan lyckat resultat. Tror dock att det kan vara samma sak som "syltfläsk".
Färskt fläsk som kokas mört i osaltat vatten, därefter får det ligga och dra i en salt/ättikslag med kryddor under några dygn.

Kan Du bekräfta/dementera?

Anonym sa...

Härligt Markus.

Jag kommer troligtvis inte att laga så mycket av maten Du skriver om här, men jag njuter av att läsa dina långa krångliga recept.

Markus F sa...

Varken långkokt fläsk eller syltfläsk finns med på min repertoar, men det låter som något jag skulle gilla.

Jocke, det är ju inget tvång att laga det jag beskriver. Jag är bara glad att någon läser. Och recepten finns ju kvar, den dagen du vill göra oxrullader så är det ju bara att plocka fram instruktionen.

En sak jag ska försöka göra 2009 är att hinna med säsongerna. Gurkinläggning och Svart vinbärssaft till exempel. Den här bloggen var så ny i somras så jag tänkte inte på att dokumentera dom sakerna. Det ska inte missas i år.
Med lite tur hinner jag ner till Gotland och kolla primörsparrisen också.

Tobbe Arnesson sa...

De där rulladerna ska testas! Tänkte faktiskt göra rullader här om dagen när vi hade köpt "lövbiff" istället för köttfärs till torillasarna - visade sig jag hade köttfärs i frysen.

Smart tips med korveringen.

Hade jag bott i Årsta hade jag hjälpt dig göra matlagningsvideo, det är kul men tar mycket mer tid än bilder och text.

Angående språk och macho, var dig själv bara.

Tobbe Arnesson sa...

PS: Gott Nytt År så klart!

*kram*

Markus F sa...

Tobbe, visst har du rätt angående om att vara sig själv. Det gäller bara att vara rätt "själv" i rätt situation. Precis som alla andra så anpassar jag mitt sätt att uttrycka mig beroende på omgivning. Vårt språk ändras när vi talar med chefen, mamma, kompisar eller en bensinmackskassör. Talspråk och text är också annorlunda.
Du har också rätt om video. Det tar skitmycket tid. Jag uppskattar att ett av dom här blogginläggen skulle ta 30-40 timmars arbete (om vi räknar från början och tar med varje sekund varje inblandad avsätter) om vi vill få ett godtagbart resultat.

mrhandley sa...

Jag vet att du komemr göra som vanligt, dvs lyssna på vad jag säger och ändå fortsätta som vanligt :)

Nivån är grym, innehållet kanon och din passion för maten äkta och på en nivå som för de flesta är på gränsen till diagnostiserbar. Fast det gör inget, jag gillar det skarpt!

Du vet vad jag tycker, kapitalisera mera!

Men du kommer inte lyssna på det. Du kommer inte lyssna på att jag tycker att du borde använda denna blogg som satsning för en "laga mat kurs hemma hos..." idé.

Om du är seriös om video så skall du tänka på att ljus och ljud är extremt viktiga. Och vad du än gör så kommer det inte bli lika bra som andra som har större mångder tid till att ljussätta, köra omtagningar, skriva manus, göra storyboards etc etc.

Dessutom kommer du inte bygga något extra värde med det. Jag skulle inte titta på 10 minuters matlagning med Femling. Däremot kan jag lätt lägga 10 min på att läsa ett av dina grymma inlägg.

Men om du trots allt vill spel ain video rekommenderar jag någon lämplig webbkamera i 1000 kr klassen, gärna med extern mic. Lägg någon tusenlapp till på att köpa ljus.

Sedan behöver du säkert en extra hårddisk och något redigeringsprogram. Och eoner med tid.

En kul sak vore att se matlagning "live and direct" via bambuser... Då kommer du undan med lite billigare utrustning. Sedan kan du säkert få någon villig stackare att redigera inspelningen på jaycut så att du får något som du inte behöver skämmas för på youtube.

/Mattias

Tobbe Arnesson sa...

Håller med, mervärdet av video är rätt litet.

Däremot kan du komplettera dina skrivna texter med video som förklarar vissa steg i receptet. Ibland är video bra för att illustrera.

Mina "matlagningsvideos" har jag gjort utan extern belysning med en vanlig kompakt digitalkamera (Panasonic Lumix). T.ex. den här om hamburgare.

Marran sa...

Jag har läst din blogg sedan i höstas utan att skriva, nu kan det ju vara dags!
Jag tycker den är helt fantastisk i sin nuvarande form, det är sällan man hittar något så genuint och kompomisslöst! Tack så mycket för alla härliga recept och bra läsning!

Unknown sa...

En gång kär i dig, alltid kär i dig. Ändra INGENTING.

Igår 150g Foie Gras i Paris redan till förrätt, sedan blev det mycket mera späck; då tänkte jag på Speck Speck Speck, the number of the beast.

Markus F sa...

Tack för alla synpunkter.
Jag har kommit fram till att det inte blir någon förändring, det är tillräckligt svårt att hinna med i allafal. Och råheten, direktheten är ju förmodligen inget ni vill vara utan.

Patrik sa...

Jo, du!
Först tänkte jag att jag skulle göra som nån annan läsare, vänta tills jag läst allt och sen kommentera.

Men jag blåser den planen.

Först tänkte jag att det där var väl inget, det där kan jag få reda på var som helt.

Men jag ändrade mej.

Du har fått dej en återkommare, jag är ledsen, det kanske blir jobbigt, men jag kan inte hjälpa det. Dina texter är för informativa, professionellt hållna och går igenom för perfekta ämnen för en sån som jag. Jag kommer troligen att återkomma till dina förklaringar av tafelspitz, knivar, lökstek och perfekt krispig svål tills jag dör.

Du ska ha så mycket tack!!

Markus Lindholm sa...

Tackar för en bra post igen!

Annika sa...

Jag kan bara säga att jag är glad att jag hittat hit. Imponerad och inspirerad. Lagar inte ens i närheten av det di lagar, men har en stillsam passion för kött och lägger ned så mycket tid och ork jag kan i köket.
Jag kommer tillbaka. NU skall jag läsa ikapp.

Markus F sa...

Tack Annika. Jag blir alltid lika glad när någon säger att dom ska läsa ikapp, för den här bloggen handlar inte om nyheter. Det som skrevs för ett halvår sedan är lika aktuellt som det som är nytt, och jag hoppas att jag kan säga samma sak flera år framåt. Tack för att du läser.

Markus F sa...

Jag såg ju nu att jag inte svarat på Mattias inlägg trots att det var ett bra tag sedan..

Mattias: Jag värderar dina synpunkter mycket. Och även om du inte tror det så lyssnar jag. Och jag håller med om att min passion för riktig mat är på gränsen till diagnosticerbar.

Så även om jag inte gör som du föreslår vill jag att du ska veta att du är en av dom personer jag först och främst vänder mig till när jag vill ha rådgivning. Välkommen och tyck!

Anonym sa...

Fantastisk blogg faktiskt!!!!
Mvh Oscar på HappyMTB

B! sa...

Normlt begränsar jag min matlagning till pulvermos och Scans köttbulllar (typ) Men det här såg ut att vara lagom avancerat för att faktiskt ge sig på och testa... Och det ÄR gott med riktigt hemlagat käk någon gång ibland.
Fast fan vet om jag vågar säga att jag antagligen gör en 20 st, och fryser in efter att de varit i ugnen...
Hädelse?

B!
(Happyit)

Markus F sa...

Som svar på en fråga: Vanlig gladpack eller liknande tål 130°.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.