lördag 13 december 2008

Beaujolais Noveau

Min förkärlek för Beaujolais Noveau har en lång historia. Det hela började 1981 då jag hamnade i ett senhöstligt London vars vinbutiker och restauranger var fullskyltade med affischer där det stod "Le Beaujolais Noveau est arrivée!". Naturligtvis drack jag detta vin, det var ju första gången jag kunde gå på en restaurang och beställa ett vin och en "Steak av poivre" och sen fortsätta till klubben "Le beat route" på Dean Street i Soho.
Aaah, memories. Att sitta på en fransk bistro i Bayswater i en nyinköpt kråsskjorta från P.W Forte i Chelsea och bli tillfrågad av servitören om jag var en "rockstar" bara för att min flickvän och hennes två kompisar hade joinat sällskapet var höjden av lycka.
Så det är ju inte ett dugg konstigt att jag gillar Beaujolais Noveau, trots att det var en marknadsföringshype å det grövsta.

Men till skillnad mot andra 80-talsfenomen har BN åldrats med heder.
Anledningen är ganska enkel. Beaujolais Noveau är ett primörvin, ett vin som inte är avsett att lagras utan att njutas omgående. Varje år kommer en ny sändning. Distriktets bästa Gamaydruvor dricks upp så snart det går... En hyllning till ungdom.
Det finns dom som scoffar åt BN. Låt dom göra det.
Kan det finnas en bättre sätt att bli vuxen än att beställa en pepparstek och en flaska vin på en restaurang på Queensway? Kan det finnas ett bättre sätt att bli påmind om ungdomen än att varje år i november dricka Beaujolais Noveau, speciellt som varje år innebär en ny skörd av detta fina vin?
Beaujolais Noveau går inte att lagra. Det är avsett att drickas omedelbart, och det ger i bästa fall goda minnen. Jag kommer förmodligen att älska detta vin tills jag dör.
Beaujolais Noveau är nu. Jag gillar nu.

11 kommentarer:

Jonas sa...

Festligt att du tar upp BN, jag drack ett glas i Luxembourg för några veckor sedan när den kom.

Sen läste jag följande -
Jag citerar Bonniers kokbok:

"På kvällen före julafton tas i miljoner svenska hem den färdiggriljerade julskinkan ur ugnen - och vad är mer självklart än en liten smakbit? Till den varma (det är en förutsättning) skinkan finns inget godare än ett glas källarsvar (13-14 grader) beujoulais noveau. Det unga, bäriga vinet med sin mjuka, saftiga framtoning gifter sig oemotståndligt med det rimsaltade fläskköttet."

Tobbe Arnesson sa...

Bortsett din fina story, är det ett bra vin och var hittar man det isf.?

Johan Mölleborn sa...

Oh BN och ugnsvarm julskinka lät ju jättesmarrigt. Om ni är i närheten av Idre dan innan jul så kan ni nog höra ploppande av BN från Mölles stuga.
/J

Jonas sa...

Tobbe: 96801 på bolaget

Tobbe Arnesson sa...

Tack Jonas, hittade inget när jag sökte på Beaujolais Noveau. Borde ha hackat bort Markus stavning av Nouveau. ;)

Tobbe Arnesson sa...

Äh, nu köpte jag en Beaujolais-Villages (nr 5003), helt utan Nouveau alltså. Hade inte skrivit upp numret utan tänkte att ett franskt rödvin för 73,- som heter Beaujolais och någonting med Villages inte kan bli fel. Tji fick jag! Beaujolais Nouveau Villages Cuvée non Filtrée 2008 (nr 96801) finns inte ens i Ludvika.

Oh well, det är säkert drickbart det här med och är det inte det har jag garderat med Masi Passo Doble Malbec Corvina (nr 6156). :D

Markus F sa...

Paso Doblen är väl så långt från Beaujolais man kan komma och fortfarande ha ett rött vin... men gott...
Sen så tycker jag faktiskt att min stavning av Noveau är lite kreativ. Håll med om att det ser modernare ut.

Johan Mölleborn sa...

Nu står det en Båsjålä nåvå och väntar på att bli knäppt. Ska bli spännande att testa den till julskinkan.
/J

Jonas sa...

Hehe, det finns ju en ful-BN också. 96748.

Elin sa...

Tack för paketet, det doftar ljuvligt.

Johan Mölleborn sa...

Tack för tipset Markus. BN passade prima till julskinkaprovningen. Satt uppe i Idre med svärföräldrarna och njöt.
En ny tradition tror jag minsann.
/J